VISSZA
Mediterrán életérzés: erre figyelj citrusfád gondozásakor!

Mediterrán életérzés: erre figyelj citrusfád gondozásakor!

2019 / 03 / 07
Mediterrán életérzés: erre figyelj citrusfád gondozásakor!

Ki szereti a frissen facsart citrom illatát? Ki szagolt már valódi bergamott levelet? A citrusféléket nyáron (késő tavasztól egészen késő őszig) kint lehet tartani a kertben. Egyes kertészeti nézetek szerint félárnyékba valók, de egy biztos, hogy hosszú évek óta tartjuk nyaranta tűző napon a citrom- és limefáinkat, melyek hatalmas növekedéssel, rengeteg virággal és később érett gyümölccsel ajándékoznak meg minket. A citrus-félék esetében is igaz, hogy nagy a vízigényük, főleg akkor, ha napra tesszük őket! Akkor fognak hatalmas terméseket hozni, ha megkapják a számukra megfelelő tápanyagokat és vizet is. Mindig déli oldalra helyezzük el őket dézsákban, vagy földbe süllyesztett nagy cserépben, hogy télre könnyebben kivehetőek legyenek.

A citrusok teleltetését maximum 15 fokos hőmérsékleten végezzük, de fagytól mentesen. Bevált praktika, hogy hagyjuk ősz végén, hogy a leanderekkel együtt kicsit megcsípje őket a hideg (nem megfagyasztjuk...), így sem a pajzstetvekkel, sem takácsatkákkal nem lesz gondunk egész télen. A teleltetés alatt csak három-hetente kapnak egy kis vizet, így már február első heteiben elkezdenek virágbimbókat hozni. Még mielőtt a teleltető helységbe kerülnek, visszametszük a legfiatalabb hajtásokat és egy vízzel teli befőttesüvegben elkezdjük meggyökereztetni. Így később nem kell az oltással sem bajlódni, hiszen termő (nemes) citromjaink lesznek.

A cikk szerzője Topor Erika, a Kertportál Magazin főszerkesztője.

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram