VISSZA
Tavaszi kerti munkálatok: így indítsd a szezont!

Tavaszi kerti munkálatok: így indítsd a szezont!

2024 / 03 / 19
Tavaszi kerti munkálatok: így indítsd a szezont!

Ahogy elérkezik a tavasz és megérezzük az első meleg napsugarakat, sokan vágyakozunk rá, hogy otthonunkban, balkonjainkon vagy ágyásainkban pompás növények díszelegjelek. Cikkünkben Tóth Patrik, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, kertészmérnök szakos hallgatójának segítségével azokat a tavaszi feladatokat tekintjük át, amiket érdemes elvégezni a kertekben már szezon kezdetén.

Tavaszi magvetés

A magvetés vagy palántázás szó hallatán a legtöbb embernek a zöldségek jutnak eszébe, ugyanakkor számos dísznövényt, virágot is magról szokás kész növénynek nevelni, amit a későbbiekben kiültethetünk ágyásainkba, teraszunk virágládáiba. A magvetés ideje általában március-áprilisra tehető a melegigényes és rövid tenyészidejű virágzók esetében, de ez változik az adott növény igényeitől függően: erről szakkönyvekben részletesebben olvashatunk, valamint a vetőmagok tasakján is megtaláljuk a későbbi ápolási munkálatok és információk mellett.

Az egész folyamatot általában bent, egy ablakpárkányra helyezhető palántázó tálcában végezzük. Ez egy rekeszekre osztott ülettőtálcából áll, alján elvezető lyukakkal a vízáteresztés érdekében, egy felfogó tálcából, ami ez egészet egyben tartja, továbbá egy átlátszó tetőből, amin keresztül a növények fejlődéséhez szükséges fény átjut. Emellett nagyon fontos a jól megválasztott, minőségi ültetőközeg is: morzsás, laza szerkezet, kedvező vízgazdálkodás és tápanyagtartalom, továbbá gyommag-, illetve kórokozómentesség. Fontos még a minőségi vetőmag is, hiszen későbbiekben ez nagymértékben befolyásolhatja az eredményt. A most hétvégi GardenExpón is rengeteg kiváló megoldás lesz a palántaneveléshez: ültetőtálcák, balkonra való magaságyások vagy akár kisméretű szerszámoktól egészen a nőies színesekig, hogy minél jobban stílusunkra szabhassuk a kertészkedést is.

Gyümölcsfák telepítése

A szaküzletekben bőséges gyümölcsfa fajtakínálatot találunk, azonban fontos pár szabályt betartanunk, ha hosszú távra tervezünk ezekkel a növényekkel. Nagyon fontos a faj és fajta megválasztása. Mivel általában nem szakember végzi a telepítési munkálatokat, minimálisan tisztában kell lennünk a kertünk talaj, valamint környezeti adottságaival, mivel ezek nagyban befolyásolják az adott gyümölcsfaj és fajták sikerességét. Képesek befolyásolni egy fának fejlődését, élettartamát, termőre fordulását és terméshozamát, minőségét. Gondoljunk csak bele, hogy egyes országrészekben minden alkalommal elfagy a kajszibarack, míg más országrészekben meg kiváló minőségű barackot lehet kapni!

Az árudákban és az erre szakosodott rendezvényeken szakembertől kérhetünk tanácsot, ajánlásokat. Fontos az is, hogy figyelmesen elolvassuk az egyes fajták ismertetőtábláit is, amelyek alapinformációkat tartalmaznak. Ne döntsünk elhamarkodottan, akár forduljunk meg többször is a kertészetben, első látogatás alkalmával jegyezzük fel a számunkra ígéretesnek tűnő fajtákat, olvassunk utánuk, majd ha úgy érezzük, ez megfelelő lesz mind kertünk adottságainak, mind saját elvárásunknak, csak akkor határozzuk el magunkat, hogy elkerüljük az esetleges későbbi csalódásokat! A legtöbb gyümölcsfajta esetében ráadásul a porzófajtákat is figyelni kell ahhoz, hogy gyümölcsünk is legyen.

Egynyáriak ültetése balkonra, cserépbe, ágyásokba

Mikor a kertről beszélünk, a többség gondolataiban festői virágdíszektől pompázó képek jelennek meg. Ez valahol természetes, hiszen egy kert a konyhakerti haszon mellett rekreációs és esztétikai szempontokat is képvisel. De mi van azokkal, akiknek egy saját kert nem adatik meg? Ez a dísznövények szempontjából nem jelent gondot, hiszen gyönyörű dézsás kompozíciókat, virágfüggönyös verandákat lehet kialakítani, a kertek hangulatát csempészve otthonunk közelségébe. Legfontosabb szempont ismét az ültetőközeg és a helyhez illeszkedő növényzet helyes megválasztása.

Erre is külön kialakított földkeverékeket forgalmaznak, amelyeknek nagyon fontos eleme a hosszan tartó, nagy mennyiségű tápanyag biztosítása és utánpótlása, hiszen egy ládában vagy cserépben egy idő után igen korlátolt lesz a növények élettere, gyökereikkel sűrűn átszövik a közeget, felélik a föld által nyújtott tartalékokat. Ezek a keverékek úgy vannak kialakítva, hogy az egészséges kondíció megtartása mellett a növényeket minél hosszabban elnyújtott, erős virágzásra serkentsék. 

Gyűjts inspirációt és lesd el a profik trükkjeit a GardenExpón!

Ha további hasznos ötleteket keresel, hogy megszépítsd kerted, balkonod, akkor a GardenExpón a helyed! Az ország legnagyobb kerti életmód kiállításán a növényeid megválasztásáról, gondozásáról is rengeteget tudhatsz meg a kiállítók és a színpadi programok jóvoltából egyaránt. A növények mellett a legfrissebb kertépítészeti és dekorációs inspirációkat is megtalálod a 2024. március 22-23-24-én a Budapest Arénában. Sőt, regisztrálhatsz ingyenes kertészeti tanácsadásra és teraszberendezési tanácsadásra is, hogy igazán felkészülten várhasd a nagybetűs tavaszt!

A GardenExpón lehetőséged lesz a jelenlévő szakemberektől is kérdezni, legyen szó a tökéletes medencéről vagy jacuzziról, kerti gépekről és szerszámokról, grillsütőről, öntözéstechnikai vagy kültéri világítási megoldásokról. A belépőjegyeket érdemes elővételben, kedvezményesen beszerezni, melynek összegét le is vásárolhatod az Oázis Kertészetekben.

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram