VISSZA
Kerttervezés a gyakorlatban - tökéletes kert 6 lépésben!

Kerttervezés a gyakorlatban - tökéletes kert 6 lépésben!

2019 / 03 / 20
Kerti tippek
Kerttervezés a gyakorlatban - tökéletes kert 6 lépésben!

Kevés olyan sokszínű területe van otthonodnak, mint a kerted. Itt megpihenhetsz, főzhetsz, játszhatsz és szabadon alkothatsz. Rajtad múlik, mit hozol ki belőle! Egy kert kialakítása vagy újratervezése egy igazán izgalmas, azonban embert próbáló feladat. Ha építkezés, felújítás előtt állsz, vagy éppen új külsőt adnál a kertednek, tarts velünk! Az alábbi blogposztban összeszedtük azokat a gyakorlati lépéseket és tudnivalókat, amikkel te is kihozhatod kertedből a maximumot!

Álmaim kertje…

Az első lépés minden esetben az igények megfogalmazása, tisztázása. Ha már korábban össze is gyűjtöttél magadnak néhány szuper kerti megoldást, egy pillanatra felejtsd el ezeket, és nézz magadba! Fogalmazd meg, miért fontos neked a kerted, mit szeretnél itt csinálni és mennyi időt szeretnél itt eltölteni!

  • Szívesen kapcsolódnál ki egy kis kerti munkával az irodai robotolás után, vagy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel szeretnéd megúszni a szezont?
  • Egyedül vagy kisebb-nagyobb társaságban élveznéd inkább a kerted? Játszanak majd a kertben gyerekek, esetleg a kutyának is legyen saját pihenője itt?
  • Szeretnéd a saját termés örömét élvezni? Legyen egy konyha- vagy fűszerkert, ahonnan rád mosolyognak a hálás palánták? Vagy inkább az esztétikai élményre utazol?
  • Vadregényes, buja virágok, szívós sziklakert vagy mesés zöldellő gyep illik jobban hozzád?
  • Minek kell helyet találni a kertben? Legyen kocsibeálló, játszótér, medence, kerti sufni, épített grill, fedett terasz vagy trambulin?

Megannyi kérdés és még több lehetőség merül fel a tervezés során, és nagyon fontos, hogy hosszú távon gondolkodj! A kerted lehet a kinti nappalid, de itt kevésbé alkalmazhatók azok az okos, egyszerű trükkök, amik beltéren működnek. Az elültetett cseresznyefát nem lehet áttolni csak úgy a másik sarokba, és a bokrokat sem lehet átfesteni, ha éppen másik színre áhítozol.

Mérd fel a terepet!

Ha az igények megvannak, jönnek az adottságok! Egy hosszú távon szép és üdítő kertért mindenképpen vedd figyelembe a környezeti adottságokat:

  • milyen fekvésű a telek?
  • mennyit, mikor és hol süti a nap?
  • vannak-e nagy árnyékos felületek?
  • milyen meglévő növények, fák vannak a kertben, amiket megtartanál, és mitől kellene megszabadulni?
  • milyen a föld összetétele?

A fenti kérdések több szempontból is fontosak. Nem csupán a különböző kültéri életterek kialakítását érdemes ehhez igazítani, hanem a növényzet kiválasztásában is sorsdöntő szerepe lehet a válaszoknak. Akkor lesz egészséges a kerted, ha megfelelő közeget biztosítasz a benne élő növénycsaládnak. A tűlevelű örökzöldek többsége a savanyú (alacsony pH értékű) talajt kedveli, de például a rózsák és a levendula meszes talajban érzi magát legjobban. Bizonyos tápszerekkel, keverékekkel tudod befolyásolni a föld adottságait, ahogy az árnyékos területek méretét is tudod ültetéssel, építményekkel szabályozni. A lényeg, hogy tájékozódj megfelelően, mielőtt nekilátsz a munkának!

Lista és rajz

Az első két lépésből kezd kirajzolódni a vágyott és megvalósítható elemek csoportja. Itt az idő, hogy ezeket papírra vesd! Készíts listát és egy méretarányos alaprajzot, amiben minden fontos kerti színteret jelölsz! Az egyes területek elrendezésénél ügyelj az adottságokra, és az operatív részletekre, mint például a megközelíthetőség, fedés, vízhez és áramhoz való hozzáférés. Játssz, sakkozz, optimalizálj kedvedre! A lényeg, hogy a végeredmény átgondolt és fenntartható legyen. Ha a főbb színterek megvannak, jöhetnek az azokat összekötő utak, burkolatok és egyéb térelemek, “szervízutak” és tárolók elhelyezése. Ha a felülnézeti rajz kész, válts dimenziót, és tervezd meg a függőleges felületeket és látványt! A támfalak, pergolák, futtatók, sövények és fák adják a kert vertikális keretét, amik hol ápolnak és eltakarnak, hol pedig dekoratív elemként vagy segédeszközként támogatják a hangulatot.

Inspiráció

Ha alaposan felmérted és átgondoltad a kerted alapvető elosztását, végre újra szabadjára engedheted a képzeleted! Inspirálódj online és print magazinokból, meríts ihletet utazásaid közben és támaszkodj ismerőseid tapasztalataira! Gyűjtsd be az inputokot, és válaszd ki azt a stílust, ami illeszkedik a személyiségedhez! Mind növényzet, mind pedig a kerti bútorok, árnyékolók, medencék és burkolatok terén jobbnál jobb megoldások közül választhatsz, így biztos, hogy megtalálod azt a kombinációt, amiben igazán otthon érzed majd magad. Jegyezd fel a legjobb ötleteket, és kezdd el a konkrét keresést!

Költségvetés és akcióterv

Véglegesítsd a tervet, és gondoskodj az infarstrukturális és műszaki feltételekről! Állítsd össze a költségvetésedet: kérj ajánlatokat, ha az átalakítás léptéke ezt indokolja, nézz körül a boltokban és szaküzletekben és egyéb vásárokon, és ne feledkezz meg a karbantartáshoz szükséges gépekről sem! Maradj a realitások talaján, és tervezd meg a kivitelezés konkrét lépéseit is, hogy ne egy félig feltúrt kertben érjen meglepetésként a nyári hőség! Kapd elő az abakuszt, és hozz felelős döntéseket, még ha nehéz is. Ha ezzel megvagy, indulhat a beszerző körút, és a kétkezi munka, amivel felépíted a saját édenkertedet.

“A gép forog, az alkotó pihen.”

Minden a helyén, csillog a burkolat, a hagymások, törpecserjék és gyümölcsfák is elültetve. Dőlj hátra kényelmes kerti ülőgarnitúrádban, veregesd meg a vállad, és gyönyörködj kemény munkád gyümölcsében! Ha úgy érzed, valamelyik lépéshez jól jönne egy kis segítség, szívesen megismernéd a hazai kínálatot egy füst alatt, vagy csupán egy közvetlen hangulatú beszélgetésre vágysz profikkal, gyere el a Gardenexpóra, és fedezd fel a kerti életmód márkák és megoldások legjavát! Jelentkezz ingyenes tanácsadásaink egyikére, ahol tapasztalt tervezők válaszolnak bármilyen kérdésedre!

 

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram