VISSZA
Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

2019 / 03 / 17
Kerti tippek
Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a már-már közhelynek számító közmondás. Ilyenkor tavasszal, mikor eljön a kertészkedés ideje számtalan virágot, fűszernövényt ültetünk a balkonládákba vagy a kertekbe. De nem mindegy, hogy milyeneket! Szeretnéd tudni, melyik milyen titkos jelentéssel bír? Olvasd el összeállításunka!

Rózsa

Talán az egyik legszebb virágunk a kertben. Amellett, hogy a piros rózsa a szerelem jelképe, számtalan más üzenetet is közvetít ez a csodás virág. A fehér rózsa a melankolikus pillanatok jelképe, emellett a hűséget, az ártatlanságot, a tisztaságot is szimbolizálja és egyben a búcsú jele is. A sárga rózsa a beteljesületlen szerelem jele, de szokták adni bocsánatkéréskor is. A narancssárga színű rózsa viszont a csodálatunkat, az elkötelezettségünket is kifejezi.

A Sub Rosa latin kifejezés sokak számára ismeretlen. Azt jelenti, hogy a rózsa alatt, azaz a rózsa jelenlétében elhangzott tárgyalások, megbeszélések mindig titokban maradtak. Kastélyokban, várakban a tárgyalásra kialakított szobákban rózsával díszítették a mennyezetet, ezzel is jelképezve, hogy ami itt elhangzik, az titokban marad.

Liliom

Kertünk másik éke lehet a liliom, amelynek szintén évszázadokra visszanyúló jelentése van: a tisztaság, ártatlanság, de egyben a bódulat szimbóluma is. A keresztény vallásban Szűz Máriához köthető a virág, az ő jelképe, sőt a Bibliában sokszor így is jelölik Máriát. A liliomról érdemes tudni, hogy illata nagyon erős, altató hatású, sőt egyes esetekben rosszullétet is diagnosztizáltak azoknál, akik sokat szagolgatták a virágot.

Muskátli

Talán a legkedveltebb virág a magyar kertekben, ablakokban. Viszont azt kevesen tudják róla, hogy sokszor a butaság, ostobaság jelképeként jelent meg. A magyarázata egyszerű: a muskátli az ablakban állva, egyedül búsong, akár egy magára hagyott asszony, aki az ablakban várja a kedvesét. Viszont muskátlit ajándékozni azt jelenti, hogy megtörjük a magányt, érdemes tehát ezzel a csodálatos, többféle színben pompázó virággal díszíteni a házunkat. 

Fűszernövények

Végül következzen három fűszernövény, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak a kiskertekben: rozmaring, bazsalikom és menta. Vajon milyen jelentéstartalommal bírnak ezek a növények? 

Rozmaring – a szerelem növénye

Már az ókor óta ismert, Aphrodité szent növényeként jelenik meg, javítja a memóriát, élénkítő hatása van. Magyarországon szintén a szerelem és a hűség virága. A lakodalomba induló legények kalapjára mindig tűztek egy-egy rozmaringszálat, sőt a menyasszonyok is rozmaring koszorút kaptak. A néphit szerint, ha a ház bejáratához ültetjük, akkor távol tartja a boszorkányokat, a démonokat. 

Bazsalikom – a zöldségek királya

Már az ókorban tisztelték és szerették a bazsalikomot, sokszor a zöldségek királyaként is nevezték. Indiában szent növényként tisztelik, egyes helyeken a sírokra ültetik, de Moldáviában máig él a hit, hogy ha a férfi bazsalikomot kap egy lánytól, akkor az haláláig szeretni fogja. A bazsalikom viszont egyértelműen szerencsét hozó fű, s ha az ablakba tesszük, akkor elűzi a gonoszt a háztól. Egy keresztény legenda szerint Jézus sírja körül bazsalikom nőtt. Ezért sokan Jézus ajándékának is tekintik, ezért található meg sokszor, cserépbe ültetve az ortodox templomok oltárán is. 

Menta – fertőtlenítés mestere

A görög mitológia szerint a Menthe egy nimfa volt, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág ura. Felesége viszont féltékeny volt, ezért növénnyé változtatta a lányt. Ez a legenda is mutatja, hogy a menta nemcsak gyógyít, fűszerez, hanem a szerelem növénye is volt. Hasonlóan, mint a rozmaringot, a házasulandók koszorúba fonták, és ezt viselték a menyegzőn. Emellett a menta fertőtlenítésre is kiváló, amit a rómaiak is tudtak már, ezért ezzel a növénnyel fertőtlenítették, illatosították az asztalt. Eközben pedig kifejtette étvágyfokozó hatását is. Ám a fertőtlenítés szimbóluma Kínában is megjelent, ahol szintén koszorúba fonták, az ajtófélfára rakták, majd elégették – így űzve ki a házból a gonosz szellemeket.

Ha szereted a növényeket, netán néhányat be is szereznél a kertedbe vagy a teraszodra, akkor látogass el március 22-24. között a Gardenexpóra! A GardenExpo társrendezvényén, a Substral támogatásában megvalósuló Orchidea Ünnepen fantasztikus közelségből élvezheted a hazai és külföldi kertészetek növényeit. A hétvégi esemény remek alkalom arra, hogy jobban megismerd a virágok királynőjét, és feltedd a szakértőknek a kérdéseidet, hiszen az Orchidea Ünnepen a csodás kertek mellett a legnagyobb szakértők témába vágó előadásaival is találkozhatsz.

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram