VISSZA
Hobbikert és fenntarthatóság

Hobbikert és fenntarthatóság

2022 / 03 / 11
Kerti tippek
Hobbikert és fenntarthatóság

A GardenExpo kapcsán gyakran hallhattad már, hogy a kertek szerelmeseinek szól, azonban immár 15 éves szervezői munkánk során nem csak azokra gondolunk, akik legszívesebb éjjel-nappal a szabadban szorgoskodnának, hanem mindenkire, akinek van egy talpalatnyi szabad terület az otthonában, legyen az terasz, kert vagy éppen egy egész uradalom. A friss levegőn töltött percek pozitív élettani hatása vitathatatlan, így mindenképpen érdemes hívogató közeget kialakítanod kültéren is. Hogyan teheted ezt meg fenntarthatóan? Biztos, hogy az első megoldás a legjobb, ami eszedbe jut, ha nem tudsz vagy szeretnél sok időt kerti munkával foglalkozni? Elképzelhető, hogy egy elsőre szokatlannak tűnő kerttípusban találod meg azt, ami nyugalmat és békét hoz nem csak neked, de a környezetednek is. Alább Topor Erika vendégszerzőnk, a kertportal.hu főszerkesztő-tulajdonosának írását olvashatod a témában.

Létezik fenntartható hobbikert?

Manapság az egyik legkomolyabban égető kérdés a fenntarthatóság lett. Akár az autókról beszélünk, melyek már megújuló energiaforrásokkal is működhetnek, akár az okosotthonok világába tekintgetünk, és a napelemek kérdéseit feszegetjük, aktuális kérdéssé vált a fenntartható kert is.

De mit jelent az, hogy fenntartható kert? Vajon mindenkinek ugyanazt? Valószínűleg nem, hiszen a fenntarthatóságot sokféle irányból meg lehet közelíteni. Nézzünk kicsit mélyebben bele ebbe a témakörbe, vizsgáljuk meg, hogy mitől lesz egy hobbikert, díszkert, díszburkolat vagy akár egy erdőkert fenntarthatóbb, hogy egy “újszerűbb” irányzatot is említsünk?

Kinek mit jelent a fenntarthatóság?

Tény, hogy időhiányos világban élünk, azonban ne hagyjuk, hogy ez határozza meg a fenntarthatósághoz való hozzáállásunkat! Sokan úgy gondolják, hogy a teljes kert körbe térkövezése nulla növényzettel egy egyszerű és nagyszerű megoldás: nincs fűnyírás, nincs öntözés. De akkor minek van kertes házunk? Végül is csak egy nagy magánparkoló a kertünk? A térkő ugyanúgy igényel ápolási munkát, sőt, számolni kell vele, hogy a nyári kánikulában bizony pont a kényelmi funkcióknak nem felel meg. 

Másik irány a kert teljes gyepesítése, lehetőleg gyorsan, gyepszőnyeggel és köré tujasor. Az ápolási listán egy gyepszőnyeges kert sem a „nem kell vele csinálni semmit” kategóriába tartozik. Komoly fenntartási munkálatokat igényel és a bekerülési költségek is jelentősek lehetnek. Ebben az esetben bár már van zöldfelület a kertünkben, de az egyhangú, tűző napnak kitett gyep ugyanúgy nem a legjobb választás, ha élhető klímát szeretnénk teremteni – és természetesen ezt a bőrünkön is érezni fogjuk.

Bár a belefektetett munkaórákat tekintve ez a kettő opció tűnhet jónak, mégis meglepő a valóság!

Akkor mi a jó irány?

Egy okosan kialakított, angolkert típusú évelőágyásokkal, bokrokkal, cserjékkel és lombhullató, örökzöld fákkal tarkított kert semmivel nem igényel több gondoskodást a valóságban – főleg hosszú távra tekintve, mint egy gyepszőnyeges kert tujasorral. A tuja manapság önmagába véve is problémás választás lehet, mivel növényvédelmi kérdések miatt egy szempillantás alatt hullhatnak komplett sorok, így már csak ezért is megfontolandó a tuja - nem tuja kérdés. A fenntarthatóság valódi kulcsa kertben is a diverzitás, vagyis az élőlények sokszínűsége, beleértve a növényeket és állatokat egyaránt.

Minél művibb kertben akarunk élni, annál több nehézséget fog okozni

Egy jól kialakított erdőkert sokszínű és valóban fenntartható mivolta az, ami bár messzebb áll attól a kertképtől, amit manapság megszoktunk - a feszített víztükrös medencével, élére vasalt gyepszőnyeggel, a gyommentes egy sornyi egynyári virágunkkal -, de sokkal életszerűbb, élhetőbb, természetközelibb, és pontosan emiatt fenntarthatóbb lesz. De mi a helyzet az ápolással?

Időhiány kontra kertművelés

Kicsit távolodjunk el a kerttől, sétáljunk el egészen egy erdőig gondolatban. Mikor gereblyézünk egy erdőben vagy tisztáson? Mikor ásunk, kapálunk és gyomlálunk egy természetes élőhelyen? Ugye, hogy ritkán! Vagyis soha. Mivel egy egyensúlyban lévő szisztémában vagyunk, ahol a talajlakó állatoktól kezdve a talajhoz, helyi mikroklímához igazodó a növényzet is megtalálható, a rendszer egyszer csak “beszabályozza” magát egy jól működő és valóban fenntartható rendszerbe. Nem kell pluszban trágyázni. Nem kell metszenünk, csak akkor, ha erdészetileg muszáj (ilyen is van), nem kell növényvédéssel bajlódni, tápanyagokat pótolni. Az egész fenntarthatóságnak ez a kulcsa. 

Egy házikert is lehet szép akkor, ha a helyi adottságokra is fókuszálunk, és egy erdőkertben is lehet feszített víztükrű medencénk, csak mindennek a rendszerbe kell illenie. Minél kevésbé akarjuk a természetet megerőszakolni a kertépítési elképzeléseinkkel, annál hamarabb válik a kert a barátunkká, partnerünkké, és egy velünk szinte szimbiózisban élő hatalmas szervezetté, ahol tudunk töltekezni, kikapcsolódni, nevetve medencézni, kedvünkre veteményezni vagy épp a barátokkal grillezni.
A fenntarthatóság tehát relatív. Ha nyitott szemmel és szívvel járunk a saját környezetünkben, meg tudjuk ismerni a helyi adottságokat és a saját igényeinket, akkor nem csak magunkkal teszünk hosszú távon jót, de hozzájárulunk a kertünk révén egy élhetőbb és szebb jövőhöz is.

Gyere el március 25-27. között a Budapest Arénába, ahol szakértői segítséget is kérhetsz a kerted fenntartható tervezéséhez és gondozásához! Addig pedig kövess minket Facebookon és Instagramon inspiráló tartalmakért és tippekért!

Ne feledd: kedvezményes árú belépődet március 24-ig szerezheted be előzetesen, melynek teljes összegét le is vásárolhatod az Oázis Kertészeteknél! Részleteket és pontos információt a Jegyek oldalon találsz.

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram