VISSZA
Robotfűnyíró, avagy a legjobb dolog, amit kertedbe vásárolhatsz?

Robotfűnyíró, avagy a legjobb dolog, amit kertedbe vásárolhatsz?

2022 / 02 / 16
Kerti tippek
Robotfűnyíró, avagy a legjobb dolog, amit kertedbe vásárolhatsz?

A tökéletes, dús pázsit rengeteg kerttulajdonos álma, sokak azonban hosszú évek kemény munkájával sem érik el a vágyott élénkzöld gyepet. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk ebben a projektben, következetes kell gondoznunk kertet, ami magában foglalja a rendszeres fűnyírást is. A tapasztalat pedig az, hogy minél nagyobb a kert, annál nehezebb ezt abszolválni. Ebben lesz segítségedre új kiállítónk, a Robotfűnyíró Centrum, mely amellett, hogy az ország legnagyobb Husqvarna Automower robotfűnyíró kereskedője, a dán Auto-Mow márka kizárólagos hazai képviselete is, akik prémium minőségű, mégis rendkívül vonzó ár-érték arányú kiegészítőket kínálnak robotfűnyírókhoz. Ezzel tulajdonképpen a teljes vásárlói életciklust lefedik - ami a robotfűnyírókat illeti -, viszont ez nem csupán adottság, hanem egy kiemelt fontosságú, mindennapi működést átható szemlélet a Robotfűnyíró Centrumnál. A teljes körű szolgáltatás szellemiségben az első ötlettől, gondolattól segítenek a kert felmérésében, a megfelelő gép kiválasztásában, majd a telepítésben, később a robotok téli tárolásában, és az esetleges javításban is. Alábbi cikkünkben nem csupán a GardenExpón kipróbálható újdonságokat soroljuk fel, de igyekszünk válaszokat adni a robotfűnyírókkal kapcsolatos gyakran felmerülő kérdésekre is.

Mire jó a robotfűnyíró?

A robotfűnyíró legfőbb előnye, hogy korábban nem tapasztalt szabadsággal ajándékozza meg tulajdonosát, hiszen többé nem kell árgus szemekkel figyelned a pázsit növekedését, és pánikszerűen pakolgatnod a naptáradban a fűnyírásra szánt órákat: szabadon gazdálkodhatsz felszabadult időddel, miközben a tömött, frissen nyírt pázsit látványában gyönyörködsz. A rendszeres nyírás során ledarált nyesedékkel ugyanis folyamatosan trágyáz a robotfűnyíró, így a gyep mindig egészséges lesz, a bezsákolás, elszállítás költséges és körülményes perceinek pedig végképp búcsút mondhatsz.

Hogyan mozog?

A legtöbb elérhető gép egy megadott algoritmus szerint gyalulja le a területet, hasonlóan ahhoz, ahogy a mindenkori ember tolja a hagyományos fűnyíróját: elindul a szélén, majd párhuzamos csíkokban halad. Azonban így előbb-utóbb látszódni fog a kerekek nyoma a fűben, hiszen mindig ugyanazt a nyomvonalat ismétli. A Husqvarna és Gardena gépek ezzel szemben, egy szabadalmaztatott megoldásnak köszönhetően teljesen szabálytalan mintában közlekednek (tulajdonképpen “össze-vissza”), véletlenszerű irányváltásokkal. Így garantáltan nem lesz csíkos a műalkotás, hanem mindig egységesen szép, tökéletesen nyírt pázsitot kapunk.

Hogyan telepíthető?

Alapvetően egy láthatatlan kerítés mentén nyírják a pázsitot, illetve az alapján tájékozódnak a robotfűnyírók. A gyakorlatban ez egy alacsony feszültségű kábelt jelent a kert szélein, körben a föld alatt vagy annak felszínére telepítve. A kert és a benne lévő tereptárgyak, pl. medence, sütögető, ágyások stb. tehát körbe vannak kerítve egy vezetékkel, amelyen belül közlekedik a robot. Az előbbi, úgynevezett határoló vezetéken kívül végigfut a kerten egy vagy több vezetőszál is, melyek segítik a gép közlekedését a távolabb eső kertrészek felé, vagy éppen haza, a töltőállomás irányába.

Mit tegyek, ha nem szeretnék többé füvet nyírni?

A telepítéshez először is szükség lesz egy telepítő készletre, mely tartalmazza a szükséges vezetékeket, leszúró tüskéket, illetve csatlakozókat a kábelek egymáshoz és a töltőállomáshoz történő kapcsolásához. Ezek telepítését bárki elvégezheti a megadott tájékoztató alapján, de a legbiztosabb, ha szakértő kezekre bízzuk a beüzemelést is. Ebben az esetben professzionális kábelfektető géppel a talaj keménységétől függően a felszín alatt 3-5 cm-es mélységben húzzák ki a vezetékeket, a teljes kert felásása helyett 1-1 diszkrét, célzott vonal vágásával, melyet a természet hamarabb elmaszatol, minthogy észrevennénk. Ha mégis magunk kezébe vennénk a gyeplőt, úgy a feladat magában foglalja a hurokvezeték és a vezető szál(ak) lefektetésén túl a robotfűnyíró szoftverének frissítését a legújabb verzióra, majd a gép teljes beállítását is.

Milyen újdonságokkal találkozhatok a Gardenexpón?

Működés közben nézheted meg a Husqvarna márka különféle robotfűnyíróit a Robotfűnyíró Centrum bemutató kertként felépített standján, így közelről szemügyre veheted, milyen biztonságosan és hangtalanul dolgoznak ezek az eszközök. Kiállítónknál több terméket is megtalálsz, melyek mindegyike más-más előnyökkel rendelkezik, illetve más típusú kertekben működik optimálisan. A standon szakértők segítenek megtalálni a számodra tökéletes modellt, és számtalan megújuló vagy korábban nem látott újdonságot mutatnak be, mint például a Husqvarna Automower 435X-et, az Auto-Mow My Robot Home garázst, Husqvarna Automower 305-ot, Husqvarna Automower 310-et és 315 MarkII-t, Husqvarna Automower 405X-et és 415X-et, melyekről részletesen információt a linkeken is megtalálsz. Annyit elárulhatunk, hogy ezek között találsz olyan robotfűnyírót, ami 40, sőt 70 százalékos emelkedőn is könnyedén manőverezik, vagy éppen 3500 négyzetméteres területet is képes extrém körülmények között lenyírni.

Ígéretesen hangzik, ugye? Gyere el a Gardenexpóra 2022. március 25-27. között, és tedd magad szabaddá egy innovatív géppel! Addig is kövess minket Facebookon és Instagramon!

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram