VISSZA
Ásó, kapa, kertészkesztyű - így állj neki a tavaszi kertészkedésnek!

Ásó, kapa, kertészkesztyű - így állj neki a tavaszi kertészkedésnek!

2019 / 03 / 14
Kerti tippek
Ásó, kapa, kertészkesztyű - így állj neki a tavaszi kertészkedésnek!

Az első tavaszi napsugarak beköszöntével a természet és vele együtt a kert is éledezni kezd. Ilyenkor a hobbikertészek is előmerészkednek a négy fal közül, és elkezdik az aktuális teendők elvégzését. Most van itt az ideje, hogy kigondold, mit szeretnél kezdeni a kerteddel, megtervezni az egyes ágyások, veteményesek helyét, és persze elvégezni az előkészületeket, például az ásást, gyommentesítést, vagy a tápanyagpótlást. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy szép legyen az otthonodat övező zöld terület.

Készítsünk terveket!

A tavasz kétségtelenül ideális időszak a kerttervezéshez, kertépítéshez. A télen megtépázott kert szinte kiált a felújításért, rendbetételért. A tervezés során hasznos, ha készítesz egy felülnézeti vázlatot a kertről, és ezen jelölöd be, hogy hova kerülnek a zöldségek, a cserjesorok, a rózsák és így tovább. A szokásos tavaszi ültetés így egyszerűen kigondolható, ha azonban átfogó kertfelújítást tervezel, vagy éppen egy újonnan vásárolt ház kertjét építed fel az alapoktól, akkor mindenképpen érdemes kertészeti szakemberhez fordulni tanácsokért! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen ültetési távolságokat alkalmazol (főleg facsemeték esetében), jó tudni, hogy milyen a birtok talajtípusa, hogy mi ültethető biztonságosan. Kisgyermekes családoknál például nem kerülhetnek mérgező növények a kertbe (ezekből sokkal több van, mint gondolnánk), vagyis komplexebb munkálatoknál ne félj profi segítséget kérni!

Növényvásárlás

Miután a tervek elkészültek és a talajt is előkészítetted, indulhat a növénybeszerzés, ami az egyik legizgalmasabb feladat. Ne ess abba a hibába, hogy a kertészetben nézelődve ösztönös döntéseket hozol, és a hirtelen megtetsző növényeket gyorsan bepakolod a kosárba! A kiszemelt példányokról nem elég annyit tudni, hogy szép a színe, vagy hogy térdig ér, ami pont jó. Ha nem tudod, hogy milyen igényei vannak az adott növénynek, akkor otthon elültetve hamar csalódás érhet, mikor a növény hanyatlani kezd vagy elpusztul. Minden növényfajnak más igényei vannak, a legáltalánosabb meghatározó körülmények a fény-, a víz- és a talajigény. A fényigény teljesülését a megfelelő ültetési hely kijelölésével szabályozhatod, vagyis a napfürdőt kedvelő rózsát ne magas, árnyékos fal tövébe telepítsd, míg például a hortenziát ne tedd ki a nyári tűző nap égető sugarainak. A vízigény egyszerűbb eset, csak utána kell nézni az öntözés mikéntjének, és aszerint eljárni, a kellő talajminőség pedig szintén problémamentesen megoldható szükség szerint homok, komposzt, humusz, vagy savanyú föld hozzáadásával.

Szerszámlista

A megfelelő eszközök nélkül inkább neki se állj a kertészkedésnek! Az alapfelszerelést még az első palánta beszerzése előtt állítsd össze. A szerszámok listája nem hosszú, az általános feladatok elvégzéséhez szükség lesz ásóra, kapára, gereblyére, öntözőkannára és egy pár kerti kesztyűre. Ha pedig már haladó vagy, jól fog jönni egy minőségi metszőolló is, valamint pár kisméretű kéziszerszám az aprólékosabb, finomabb munkálatokhoz, egy kézi kultivátor az egyszerű talajlazításhoz, valamint egy vasvilla a komposzt forgatásához és a gyepszellőztetéshez. Ahol gyep van, ott egy fűnyíró nélkülözhetetlen, egy drótos szegélynyíró pedig kifejezetten hasznos.

Ültetési rend

A tavaszi ültetés első lépése a gyepszőnyeg rendbehozása, hiszen ez a szépen gondozott kert alapja. A pázsit felfrissíthető felülvetéssel, a nagyobb hiátusok pedig instant pótolhatóak gyepszőnyeg lefektetésével is. Ezután alakítsd ki a konyhakert, a fűszerveteményes és a virágágyások helyeit, majd az adott növény igényeinek megfelelő időben kezdődhet az ültetés, vetés. A tavasz első felében már elkezdődhet a cserjesorok, sövények telepítése és a dísz-, valamint gyümölcsfákat is a fagyok elmúltával helyezheted a földbe. A rózsák szintén a hajnali fagyok elmúltával kerülhetnek ágyásaikba, valamint az egyéb virágos dísznövényeket is az első langyos hetekben érdemes ültetni.

Kérdezd a profikat!

Ne feledd, hogy a kertészkedés elsősorban nem munka, hanem hobbi, produktív és kellemes időtöltés, ezért a kerti munkálatokra tekints kikapcsolódásként! Hogy elkerüld a bosszúságokat, bátran kérdezz meg tapasztaltabb barátokat, szomszédokat vagy kertészeti szakembereket. A Gardenexpo remek alkalom az eszmecserére, hiszen itt pont az a tudásanyag, szakmai tapasztalat, és eszköztár koncentrálódik, melyre egy kezdő, de akár haladó kertbarátnak hatalmas szüksége van! Március 22-24. között friss kültéri trendekkel és ihletet adó díjnyertes bemutatókertekkel vár mindenkit Magyarország egyetlen kerti életmód kiállítása, a Budapest Arénában. Az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka mellett a legjobb hazai kertszakértők várnak a 8000 négyzetméteres bemutatótérben. Ne maradj le, ünnepeld velünk a tavaszt!

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram