VISSZA
Pillants be a praktikus és innovatív kerti gépek tárházába!

Pillants be a praktikus és innovatív kerti gépek tárházába!

2023 / 03 / 16
Pillants be a praktikus és innovatív kerti gépek tárházába!

Ahány ház, annyi szokás. Ugyanígy igaz ez a kertekre is, igencsak eltérő lehet, hogy milyen eszközökre van szükségünk a környezetünk ápolásához, növényeink gondozásához vagy akár egyéb hobbi tevékenységeink közben. A kisebb teraszok és kertek tulajdonosainak nincs szükségük például traktorra, de egy minőségi magasnyomású mosó vagy sövényvágó jelentősen megkönnyítheti a ház körüli teendőik elvégzését.

 

Tekintélyesebb kertnél pedig a gyep gondozása, a lehulló levelek menedzselése, a gyümölcsfák metszése vagy a lombkoronák fazonírozása is folyamatos odafigyelést igényel. Aki pedig kedveli a DIY megoldásokat vagy szenvedélyes barkácsoló, újabb izgalmas kihívásokkal találja szemben magát. A megfelelő eszközök beszerzésével nem csupán hatékonyabban végezhetjük el feladatainkat, de a folyamatok optimalizálásával lehetőséget is adunk magunknak, hogy a legtöbbet hozzuk ki a szabadban töltött percekből, azaz ne mi legyünk a kertért, hanem a kert legyen értünk.

 

Hogyan érdemes kerti gépeket választani? A tengernyi rendelkezésre álló benzines, elektromos vagy vezetékes készülék közül vajon melyik felel meg leginkább az igényeinknek? Erre a kérdésre keressük a választ a március 24-26. között a Budapest Arénában, ahol a legfrissebb kerti trendek, bútorok, kiegészítők mellett innovatív kerti gépek arzenáljával várunk, hogy felkészülten vághass neki az idei szezonnak. Cikkünkben Varga Szabolcs agrármérnököt kérdeztük, hogy melyek az ő szempontjai, és mit tanácsol a hobbikertészeknek. Emellett azt is megtudhatod, mely piacvezető márkák újdonságaival találkozhatsz az eseményen. Tarts velünk!

 

Milyen kérdések merülhetnek fel kerti kisgép vásárlásánál?

“Az egyik legfontosabb kérdés lehet, hogy vajon elektromos eszközökre vágyunk, vagy bátran használjunk benzinmotorosakat? Mennyire kell karbantartani és mennyire lehet alkatrészt beszerezni hozzájuk? Fontos szempont, hogy mekkora kertre kell méretezni az adott gépet, mert más egy csöppnyi kert egy robotfűnyíróval és más egy akár ezer négyzetméteres gyepfelülettel rendelkező kert, ahol már maga a fűnyírás is pár órás feladat. A legtöbb kertnek nincs hatalmas gépigénye egyébként, de nem árt megfelelően dönteni az eszközpark kiválasztásánál, hogy valóban minket szolgáljanak a gépek.”

 

A GardenExpón több élvonalbeli márka fűnyíróját is megvizsgálhatod közelebbről, például a japán Ryobi akkumulátoros termékeit, a Pellenc és a SABO újdonságait a Kite Zrt. jóvoltából, vagy éppen az EGO Power+ termékcsaládot, ami a benzines gépek erejét hozza el a háztartásba – benzin használata nélkül.

 

A hobbikertészek mi alapján vásároljanak kerti kisgépet?

“Amikor még nekem is csak kisebb méretű kertem volt és csak a családi ház körül kellett eszközöket venni, akkor az egyik szempont nálam a szervízigény volt. Mennyire macerás, mennyire elérhető egy szervíz az esetleges meghibásodásoknál? Mivel a legtöbb kisgép most már Távol-Keletről érkezik, ez egy nagyon fontos szempont, hogy egy esetleges meghibásodásnál mennyire van lehetőség új alkatrészt kapni.” - vallja Varga Szabolcs, agrármérnök. 

 

“Emellett természetesen elolvastam a vásárlói értékeléseket is, mert fontos támpontot tud adni a választáshoz a gépek megfelelő ár-érték aránya.” - mondja Szabolcs. Természetesen az ár-érték arány mindenkinek mást jelent, de ha kertészként nézzük a dolgot, akkor a megfizethetőség, a praktikusság és a használati érték között kell összhangot találni. Például a fent említett esetben is, amikor fűnyírót veszünk, akkor egy benzinmotorosnál fontos lesz az, hogy akár nőként is be tudjuk indítani és ne kelljen figyeljünk állandóan a hosszabbítóra.”

 

“A nők és a férfiak szempontjai sokszor teljesen eltérhetnek, mert nőként például azt is fontos lehet, hogy mennyire könnyű az adott eszköz. Így egy egykezes láncfűrész, melynek súlya is elenyészőbb, sokkal praktikusabb lesz egy női kertbarátnak, mint egy nehezebb súlyú gép, ami inkább férfikézbe való.”

 

A Ryobi, a Pellenc és a Kärcher kézi gépeinek ergonomikus kialakítása és innovatív anyaghasználata könnyed munkavégzést tesz lehetővé mindenki számára. A Farmmix több márkát is hoz az eseményre, többek között a Big Gardening természetes, fenntartható kerti szerszámait, melyek között megtalálhatók kifejezetten hölgyeknek tervezett eszközök is.

 

Mekkora kertmérettől érdemes fűnyírótraktort vásárolni?

“Egy fűnyírótraktorhoz elegendő gyepfelület is kell. Egyrészt azért, hogy hatékonyan lehessen vele füvet nyírni, másfelől azért, hogy egy menetben egyenletesen lehessen vágni. Ez általában 1000 nm felett kezdődik csak, ennél kisebb kertméretnél bőven elegendő egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros kézi fűnyíró. Fűkaszát is főleg benzinmotorosat érdemes választani, mert még fontosabb, hogy a kábelre nehezebb odafigyelni munka közben.” - vallja Varga Szabolcs.

 

A legendás John Deere traktorokat láthatod majd az eseményen a Kite Zrt. képviseletében. A világszerte ismert amerikai vállalat mezőgazdasági, építőipari és erdészeti gépeket, dízelmotorokat, tengelyeket, sebességváltókat, hajtóműveket gyárt nehézgépekhez, ezt a tapasztalatot hasznosítja gyepápoló berendezések létrehozásakor is. A hosszú idejű használatra tervezett John Deere fűnyíró gépekkel szinte játék a munka, alkalmazásukkal pedig a gyep hosszú éveken át kiválóan ápolt marad. Ezek a fűnyírógépek kényelmesen és könnyen használhatók, valamint nehéz körülmények között is professzionális gyepminőséget biztosítanak.

 

Milyen permetezőt érdemes házikertbe választani?

“Permetezőnél a hatékonyság az egyik fontos tényező. Kiskertben sokszor egy kézi, pár literes tartállyal rendelkező is elegendő, de minél nagyobb a kert és minél idősebbek a fák, annál nagyobb hatótávban érdemes gondolkodni.” - mondja Szabolcs. “Mivel permetezők esetében nem csak vegyszer kijuttatására használhatjuk, hanem bio készítményekre vagy lombtrágyázára is, így a cseppméret állítása is fontos szempont.” 

 

Kell-e még valamilyen gépet beszerezzünk, hogy rendezett kertünk legyen?

„Alapvetően a fűrész és fűnyíró, szegélynyíró akár még elég is lehetne. Én a klasszikus metszőolló híve vagyok, de akinek gyenge a keze, ott lehetőség van sok gyümölcsfás-díszfás kertben egy elektromos metszőolló beszerzésére is. A barokk kertek tulajdonosainak vagy aki a formanövényeket kedveli, ott elkélhet egy sövényvágó is, ami nagyban gyorsítani tudja a folyamatokat. Magas sövényeknél viszont praktikusabb lehet egy teleszkópos kivitel, hogy ne kelljen létrázzunk a metszéskor.”

 

“Tótulajdonosoknál természetesen külön gépészet van, hiszen a vízszűrőkön át a szkimmerekig és szivattyúkig igen sokféle berendezésre lehet szükség. A barkács- és kertigépek tárháza igen széles palettán mozog, gyakorlatilag minden kerti munkát az utóbbi években gépesítettek, tehát az egyszerűbb eszközeinket is bármikor leválthatjuk már gépesített verzióra.”

 

Maradt még kérdésed? Keresd a Kärcher, a Pellenc, a John Deere, az Annovi Reverberi, a Ryobi, az EGO, a Grupa Topex, az Eco Flow, a SABO termékeit a GardenExpón, ahol szakértői támogatással választhatod ki a hozzád illő kerti gépet. Sőt, ingyenes, de regisztrációhoz kötött tanácsadásokra is jelentkezhetsz! A Lakáskultúra standján a Lakberendezők Országos Szövetségének tapasztalt tervezői terasz- és kertberendezési tanácsadással várnak, V. Topor Erika, a Kertportál tulajdonosa kertészeti szaktanácsadást nyújt, a Semmelrock térburkolat és kerítésválasztási tanácsadásán pedig az otthonod stílusához passzoló megoldásokat tervezheted meg díjmentesen.

Emellett idén is több nyereményjátékkal készülünk, a fődíjak között nagyértékű kerti garnitúra, Kamado grill és robotfűnyíró is található, ráadásul a belépőjegyek ára teljes mértékében levásárolható az Oázis kertészetekben, melynek beváltási feltételeiről itt tájékozódhatsz. Csatlakozz hozzánk március 24-26. között a Budapest Arénában, Facebookon és Instagramon!

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram