VISSZA
Csak természetesen! Ötletek kertre, teraszra

Csak természetesen! Ötletek kertre, teraszra

2023 / 03 / 09
Trendek
Csak természetesen! Ötletek kertre, teraszra

Az idei év a természetességről szól, ami a növényösszeállítások, bútorok és burkolatok terén is tetten érhető. Cikkünkben vendégszerzőnk, Topor Erika – okleveles kertészmérnök és szakújságíró – vesz sorra néhány aktuális trendet és friss ötletet, amivel te is kialakíthatod a számodra tökéletes kertet, teraszt vagy zöld pihenőt a lakásban.

Fő a harmónia!

A nagyra növekedő lombhullató és örökzöld fáknak kiemelt szerepük van a kert mikroklímájában, és annak lakói számára is kiegyensúlyozott és hűsítő helyet nyújtanak. A tipegőkövek, burkolatok is mind természetességet közvetítenek. A szabálytalan terméskövek életet visznek a kertbe, a buja növényekkel tarkított ágyásoknak viszont rendezettebb megjelenést kölcsönöznek.

 

Fontos, hogy mindig olyan növényeket válasszunk a kertünkbe, melyek igényei illeszkednek a terület adottságaihoz. Ha a tervezéskor és az ültetéskor is hosszú távon gondolkodunk, akkor nem csupán egy egészséges és gyönyörű kertet kapunk, de időt és energiát is spórolhatunk, hiszen kevesebb erőforrást kell áldoznunk a növények védelmére, öntözésére, új növények beszerzésére.

Nemcsak szép, de hasznos is

Az igazi cottage garden stílushoz az is hozzátartozik, hogy a díszkerti jelleg mellett újra elkezdünk termeszteni is. A veteményezés önmagába véve is hasznos tevékenység, a mai rohanó és egyre dráguló világban pedig ésszerű döntés, hogy ne csak lelassuljunk a kertben való munka során, de reális áron és akár vegyszermentesen is megtermeljük magunknak azt, amire a családnak szüksége van.

 

Persze egy család számára nem elegendő pár négyzetméter. Gyakori tévhit, hogy 10 négyzetméter képes jóllakatni egy négytagú családot, de az biztos, hogy okos térelrendezéssel és egy nagyobb veteményessel már minden napra jut elegendő zöldség a konyhaasztalunkra, és maximum a téli időszakban kell vásároljunk friss terményt.

Vintage bútorokat ellepő növények

Minden talpalatnyi földet benövényesíthetünk, sőt, szinte ajánlott is, hiszen akár kertről, akár télikertről van szó, a növények adják meg azt a varázslatos miliőt, amire a hétköznapok során megfáradt lelkünknek szüksége van. Az otthonos atmoszférát a berendezéssel is erősíthetjük. Ehhez kiválóan passzolnak a régi bútorok felújított változatai, vintage lámpabúrák vagy a nagymama százéves asztala is. Ha ezeket telerakjuk fűszernövényekkel és számunkra kedves dísznövényekkel, egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy eszünk ágában sincs máshol pihenni, mint itt.

 

Játék fénnyel és vízzel

A fénynek és a víznek nagy szerepe van a kertben. Ha ez a két elem nincs kihasználva, szinte üresnek mondható a kert. A legfontosabb öt elem közül a víz jelenléte az, ami az életet adja a természetben. Egy tájképhez illő csobogó, egy természetesnek tűnő vízesés, egy mesterséges patak az esztétikai élmény mellett a helyi mikroklímának is kedvez. A növények elrendezésével is teremthetünk érdekes fényjátékot, de napelemes kerti díszekkel még izgalmasabb lesz a kertben sétálni napnyugta után.

 

Apró trükkök, futó növények

Egy két házat összekötő szabadtéri folyosót, egy lugast vagy térkövezett tornácot egyaránt megtölthetünk növényekkel. Ha jól kitaláljuk, hogy hova ültethetünk növényeket és mire futtatjuk fel azokat, akkor pillanatok alatt zölddé varázsolhatjuk az egész területet. Elegendő egy jó ötlet, mint a fadobozok kibélelése utáni földdel telítés és abba ültetés, vagy akár nagy dézsák, padlóvázák elhelyezése, melyek szintén jó otthonai lesznek a növényeknek. Használjuk ki a lehetőséget burkolásnál: bátran rakjunk le mintás térkövet vagy padlólapokat! A legegyszerűbb teret is feldobja egy olyan burkolat, ahol a geometriai formák tánca viszi a tekintetet.

 

Télikert

A kert a baráti összejövetelek helyszíne. Családi ebédeket, vacsorákat, gyerekzsúrokat is sokkal kellemesebb növények között tartani. Sokszor nincs is jobb a liánszerű trópusi növények közé bebújni a télikert melegébe, akár egyenesen a fáról szedett citromot a forró teába csavarni. Ahhoz, hogy minden évszakban élvezhessük a kerti hangulatot a hazánkban domináns változatos klímában is, télikertet kell kialakítanunk.

 

Egy ilyen télikertben vagy melegebb zugban rengeteg különleges növény nevelhető. A legtöbben ilyenkor a jakaranda, a gardenia és hasonlóan izgalmas növények felé fordulnak, de nem ritka a golgotavirág, a ritka orchideák vagy akár a sugáraráliák sokfélesége sem. Minél kiegyenlítettebb mikroklímát tudunk biztosítani a növények számára, annál több lehetőségünk adódik álmaink kertéjét, télikertjét kialakítani.

 

Komposztálás

A komposztálás a kertészkedés központi téma lett az utóbbi időben, viszont sokan továbbra sem tudnak helyesen komposztálni, rengeteg félinformáció és téves állítás kering a köztudatban. Bár a komposztáláshoz nem feltétlenül kell elegáns tároló vagy komposztáló berendezés, viszont egy megfelelő megjelenésű komposztáló valóban a kert szerves részévé tud válni. Raklapból magunk is készíthetünk komposztálót, de elkészített, modern megoldások sokasága is létezik már.

 

Az esővíz gyűjtése

Az aszály mindennapos a nyári időszakban, így érdemes az esővízgyűjtésre is nagy gondot fordítani, amire szintén látványos és esztétikus, műanyag és fából készült megoldások állnak rendelkezésünkre. Minél nagyobb az a terület, ahonnan esőt tudunk gyűjteni, annál fontosabb, hogy jól kitaláljuk az útvonalakat és a gyűjtés módját. Ha tudunk rá áldozni, érdemes föld alatti szisztéma kiépítésébe fektetnünk, amivel a növények vízigényének jelentős részét fedezni tudjuk.

 

További ötletekért látogass el a GardenExpóra, az ország egyetlen kerti életmód kiállítására, ahol a legújabb bútorok, pergolák, medencék, gépek, eszközök és kiegészítők várnak! Személyre szabott segítséget keresel? Jelentkezz a Semmelrock ingyenes kerttervezési tanácsadására, ahol szakértők segítenek valóra váltani álmaid kertjét! Szerezd be kedvezményes árú belépődet ezen a linken, melynek összegét le is vásárolhatod az Oázis Kertészetben március 24. és április 16. között.

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram